Top

Kookgerei

Het kan soms lastig zijn om het juiste kookgerei uit te zoeken. Wij helpen je hier graag bij. Zoek je een anti-aanbak pan of toch liever een roestvrijstalen? een pan met een glazen deksel of toch liever een rvs deksel. Ons personeel heeft jarenlang ervaring en helpt je hier graag bij.

Een paar tips om u opgang te helpen

  • Waar wil je de pan voor gebruiken? (Braadpan, koekenpan, snelkookpan etc)
  • Let vervolgens op details, wil je een antiaanbak, vaatwasmachine bestendig op welke warmtebron moet die kunnen, wilt u een glazen deksel of toch liever een roestvrijstalen?
  • Wil je misschien een kookset? Dit kan aardig wat besparen.
  • Een kok kiest vaak pannen uit verschillende materialen, Omdat hij met verschillende producten werkt. Zo kunt je een anti-aanbak laag gebruiken voor het bereiden van zachte producten zoals een eitje, pannenkoeken of aardappeltjes. Roestvrij staal voor het bereiden van producten die op hoge temperatuur gebakken moeten worden. Hierbij denken wij aan vlees wat aan hoge temperaturen snel en direct dicht moet schroeien. Zo blijven de vleessappen bespaard.
  • Voor het snel bereiden van producten kunt u ook kiezen voor een Snelkookpan.

Materialen en lagen.

Pannen kunnen van de volgende materialen zijn gemaakt:
  • Gietijzer
  • Plaatstaal
  • Geemailleerd gietijzer, plaatstaal en aluminium
  • roestvrijstaal
  • Aluminium hierbij onderscheiden we:
  • getrokken aluminium (aluminium plaat)
  • gegoten aluminium

Warmtegeleiding

Een van de belangrijkste eigenschappen van de voor pannen gebruikte materialen is het vermogen om warmte te geleiden. Koper is de beste warmtegeleider, r.v.s. de slechtste. We kunnen de materialen rangschikken als volgt:
  • Koper
  • Gegoten aluminium
  • Aluminium plaat
  • Gietijzer
  • Plaatzijer en -staal (wel of niet geemailleerd)
  • Roestvrijstaal
Gietijzer
De grondstof voor dit materiaal is ijzer. De volgende eigenschappen van gietijzer zijn van belang voor pannen:

Voordelen:
  • Het is proeus, heeft daardoor een goede warmtegeleiding en houdt de warmte lang vast
  • emaille hecht uitstekend op gietijzer; daarom dekt een dunne en dus sterke emaillag voldoende

Deze eigenschappen maken gietijzer bij uitstek geschikt voor braadpannen.

Nadelen
  • Het geweicht; om dit te beperken, worden de deksels ook gemaakt van geemailleerd plaatstaal; het gewicht maakt de pan ook midner geschikt voor de keramische of inductie kookplaat: als de pan te hard wordt neergezet, kan de plaat scheuren.
  • Gietijzer zal roesten, tenzij het wordt ingevet of van een emaillaag is voorzien (Wij adviseren om uw pan na het gebruik af te spoelen met heet water en vervolgens in te vetten met wat slaolie. 
  • Door zijn poreusheid is gietijzer breekbaar
Gietijzer is zeer geschikt voor gebruik op gas en op de zwarte elektrische kookplaat.
Om roesten te voorkomen moeten pannen van gietijzer, die niet van een deklaag zijn voorzien, altijd ingevet zijn.

TIP:
Aanbakken
Om aanbakken te voorkomen in een bakpan van gietijzer zonder antiaanbaklaag moet de pan
leeg worden voorverwarmd.